Wednesday, 21 December 2011

Tuto #20 : Cara Buat Nama Blog Bergerak di Tab



Cara membuat nama blog bergerak di tab


Hmm Hai xD
Nak tanya, korang pernah tak nampak nama blog bergerak di tab ? pernah ? teringin tak nak buat ? ha! kalau teringin boleh lah cuba tutor ni, jom kita roll ke bawah.

1. pergi ke dashboard - design - edit html 
2. search code ni



<head>


3. copy code ni pulak then paste kan di bawah code no. 2



<script language='JavaScript'>var txt="nama blog korang";var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script>


4. preview and save

korang tulis lah nama blog korang tuh panjang-2 sikit, contoh: 
-.-.-.-.-.-.-.-rina's blog-.-.-.-.-.-.-.-.- @ ---------------> alisa's blog
supaya dy dapat bergerak. okay ? dah jadi tuh mintak komen sikit ehh.



semoga berjaya dan selamat mencuba :)



anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

1 comments:

nalendra ariefani said...

Thx ya =-

INDO BLOGGER =-

 
copyright@Si.y Arts 2010