Tuesday, 20 December 2011

Tuto #15 : Cara Buat Cbox



Cara untuk register chatbox di cbox


Hye semua :D
Malam ni aku nak tunjuk how buat cbox untuk chatbox di blog, kepada new blogger yg still tak tau rasanya tutor ny berguna. Aku buat tutor ny un sebab mem aku suruh buatkan du buat cbox, dah alang-2 tuh aku buat tutor sekali. Hope ianya membantu, so take a look.

1. pergi ke link ni tekan tekan
2. kemudian korang akan nampak mcm gambar kan bawah ni kan





hijau: korang fill in the blank
oren: pilih warna yang anda nak, yang kat sebelah kanan tuh dy akan tunjuk previewnye
brown: tick lepas korang siap fill in the blank

3. tekan create my cbox
4. nanti dy akan keluar gambar mcm ny





hijau: korang isi password korang dan tekan anak panah oren tuh

5. kemudian dia kan keluar seperti gambar di bawah ini





hijau: isikan dan tekan apply

6. adjust lah korang punye cbox 





hijau: tekan

7. pilih warna yang korang nak macam gambar kat bawah ny then tekan apply





8. klik publish! dekat atas sekali tuh
9. copy generate code yang telah diberi
10. pergi ke dashboard - design - add a gadgets - html/javascript
11. pastekan code tadi di ruangan html/javascript
12. save 

penat tau tangan aku buat. haha *kidding ha! kalau jadi komen lah sikit and klik chrup-2 aku yang kat bawah sekali tuh :)



semoga berjaya dan selamat mencuba :)

anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

2 comments:

lily loly said...

eh kak :D
mcam mane na tuka warna dye?
saya ta bape phm >< huhu

dayanaAZMAN said...

yang aku tulis adjust kat sini tuh tak nampak, tepuk kepala kau lily senget kot. haha xD

 
copyright@Si.y Arts 2010