Friday, 16 March 2012

waeee?! :|




watsup yo! :D
haaaaa, lamanya tak update blog. demam seminggulah katakan xD ditambah dengan kesibukan bersekolah -.- so, hari ni nak update sikit pasal T-ara tapi ni news yang mengecewakann. Pape pun, take a look yo~





[12.03.15] T-ara to become 7~9 members, including replacing members

Core Contents Media's CEO Kim Kwangsoo announced that there will be a big change coming in April. Revealed today, the current seven member group could become eight or nine. Whether it's an addition of members, or replacing members, is not yet decided.

The purpose isn't to remove or to add but to give the members who give effort and display their skills more opportunities through activities. This is intended to introduce the principle of a competition so the opportunities aren't given to the members who are prideful and lazy.

Kim Kwangoo commented, "I've had 30 years of experience and have done much with singers starting as rookies. After three years as activities as a singer, pride and laziness is effected. Stress becomes a bigger deal and it gets harder. You can't win the competition with this type of mindset. This is what has ruined a lot of singers. If there's no effort or there is no singing skills, the members will not be given parts (measures) to sing."

Kim Kwangsoo also that to take T-ara onto another level and in order to develop the group further, T-ara's music style and concepts will change, including the group members. More information will be released on April 7th.

Meanwhile, T-ara will create a fanclub and hold a concert in July.

***
Source: http://news.nate.com/.../20120315n04605
Translated by: Nathaniel + maknaes. @ Diadem 
cr:PiNg


wae ? waeee?! KSS, dont be like this. 7-ara already perfect, all diadem love 7-ara. pleaseee dont add other members or replaced them. After T-ara gain a lot of successfull, now you want to changed them. Urgghh! this is a stupid idea  -,.- Kwangsoo, you better dont do that or i will kill you =.=


Soyeon : Kwangsoo, dont do this to us. Pleasee~ *hoping :\

p/s : ini sememangnya berita yang tidak mengembirakan. btw, aku teringin sangat nak update pasal Kem Kaizen yang aku pergi hari tuh. Tapi nak update bila punn aku tak tau -.-''


sincerely,
dayanaazman




anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Sunday, 19 February 2012

Baby girl ♥




hhaiii semuaaa ♥
dah lama tak update and online pagi-2 macam ni. haha >< actually aku dah buat entry ny sejak pagi tadi tapi re-post. so, hari ni nak update lagi pasal baby girl >< Baby girl ? haha, bukan baby aku okay, ni baby girl mak kawan aku Lily Loly yang telah lahir pada malam semalam bertarikh 18/02/2012 Tahniah kepada Lily Loly sekeluarga :)
Yang dapat babynya mak Lily tapi aku pulak yang excited nak bagi nama >< semalam aku ade carik beberapa nama Islam yang indah maksudnya. Take a look, mybe ia berguna buat anda semua, manelah tau ade yang tengah carik nama untuk baby dyorg or nak bagi cadangan kepada saudara mara yang baru mandapat baby. Tapi ni nama untuk baby girl lah >< pape pun, jom cekedout 10 nama baby girl yang menarik yang aku carik. keh-3~ :D


1. nur aimy adelia - cahaya, keberkatan, keadilan kita

2. nur durrah marissa - cahaya, mutiara, yang sopan santun

3. nur amili damia - cahaya, yang melakukan perkara benar, kebijaksanaan

4. nur ariana delisha -cahaya, full of life, happy

5. nur qistina wafa - cahaya, keadilan, kesetiaan

6. nur azzalea airis - cahaya, yang kekal abadi, bunga iris

7. nur hayfa aisy - cahaya, lembut suaranya, kemakmuran

8. nur adriana filzah - cahaya, nisbah, belahan jiwa

9. nur dhia zara - cahaya, sinaran, puteri

10. nur awadah raisha- cahaya, baik/lembut, kedermawan


haa, oke tak namanya ? kalau aku, aku pilih nur aimy marissa - cahaya, keberkatan, yang sopan santun kot sebab aku suka namanya, maksudnya pun baik :) Janganlah kita letak nama anak kita mengikut trend semata-mata tanpa memikirkan maksudnya. Dengan nama yang membawa maksud yang baik mudah-mudahan anak kita akan mendapat sedikit sebanyak sifat-2 yang ada pada maksud nama tersebut, tepuk dada tanya iman. btw, nama aku bermaksud cahaya perkasa >< *saje nak bgtau~ xD

Sunat hukumnya menamakan anak dengan nama yang baik. Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan daripada Abu ad-Darda'
Rdhiallahu 'anhu, Rasulullah Salallahu 'alaihi wasallam telah bersabda : 



Maksudnya:

"sesungguhnya kamu akan dipanggil pada hari kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu, maka perelokkanlah nama-nama kamu"
(hadis riwayat Ibnu Hibban)







Extra :

aku nak update sedikit tentang Sambutan Maulidur Rasul yang telah diadakan di sekolah aku semalam. Syukur Alhamdulillah, majlis telah berjaya diadakan dengan lancarnya dan kadet bomba perempuan telah pun berjaya mendapat tempat ke empat kategori banting dan tempat ke enam kategori perarakan. sangat-2 happy, tak sangka kami akan berjaya mendapat tempat :') oh ya! teringin jugak aku nak mintak pendapat. Adakah kami kelihatan seperti kembar ? -.- *merujuk gambar di bawah :




(kanan: adila hani, kiri: aku *balik dari Sambutan Maulidur Rasul)

Sejak darjah lima lagi ade orang yang kata kiteorg ny kembar, tapi aku rasa muka kiteorg jauh beza >< korang pulak rasa macam mana ? ^^" kalau nak bagi pendapat or komen sangat dialu-2kan :) 
So, sampai sini dulu entry pada kali ini. Sekian, As Salam :)


sincerely,
dayanaazman








anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Saturday, 18 February 2012

A Questions From Peanutchoc



ohohoooiiii :P
apa khabar semua, sihat ? hope korang semua sihat :) so hari ni aku nak menjawab ssoalan yang telah ditujukan kepada aku oleh saudari peanutchoc .actually dah lama nak jawab, tapi tak berkesempatan. al maklumlah, still pelajar sekolah. paham-2 jelah -.-'' oh ya! saudari peanutchoc punya soalan ni bahasa omputih lah pulak, haiyyaa -.- aku tak begitu baik dalam bahasa inggeris so aku mix bm-bi okay >< dah-2, jom tengok soalannya xD







1. First expression when first time you saw me, and when? * Year * 

- arrogant, dont like to talk too much. more ? hmmm, you're such a bajet girl :P *jahat tak jawapan aku ? muahaha 3:D ohh! last year (2011) when we are in the same class.


2. My behave that you very unlike? * Just sincere okay *

- your behave that i dont like ? *thinking-2 -.- ermm, silent and keep quiet when im asking you. thats all, haha. seriously i dont know xD 


3. If you’re my friend, try to describe my attitude completely! * Like exam question *

- i dont like this question, can i just skip it ? haha -.-'' fine~ the answer is..hmm *thinking smpai pecah otak. this question is hard to explain so i decided to change my language to bahasa malaysia :P so, jawapannya. jeng-2~ err -.- kadang-2 cool kadang-2 gabra jugak, penakut *pd gelap (tutup lampu kat bilik ict xD) pandai, baik, bertolak ansur and lagi ape ek -.- tuh je kot. haha :D


4. Give 4 reasons why you like to be my friend? * Just answer *

- because you're kind, you're clever so you can teach me, easy going and we have a same hobby ! karaoke :D


5. "I want to change my school" What are you feel? * Nothing *

- ohh really ? okay~ haha ! just kidding xP are you sure ? yeah! you can go but take me to hyunbin then you can go. haha ! of coz you cant right ? 3:D you know the answer xD


6. List 5 food that you like most? * Lazy girl *

- ahhh~ love this question :D food food ! *thinking lagi~ hmm, i love my mother cooks for sure :) western food *so delicious~ but foods that i like most are mee sup syed dollah, sushi, pizza, chocolates, cheese *anyhing that contains cheese. i give you a extra answer okay. sambal udang, kebab, mushroom soup and all delicious foods. you know me right ? i  eating. haha :D


7. What are your ambition? * Child question *

- ambition ? are you kidding me, do i need to answer this question ? -.- err, i want to be a nurse *haha! aku tak amek bio macam mana nak jadi nurse. Lol~ btw, baju uniform nurse comel >< my ambition is i want to be a programmer/web designer or more good than that :) i like ict *tapi markah periksa tak tinggi mana pun -,.-


8. Something that you want to achieve in your life! * Dream *

- be a rich woman ! 3:D muahaha *joke xD i want to travel abroad, touch the snow, take my mother to Makkah :) and meet a man that will give his life for me *phm tak maksud dy ? sanggup berkorban lah -.-


9. Characteristic that will have in your future husband? * Getting married *

- i want hyunbin's characteristic in my future husband :P always take care about me, responsible, willing to sacrifice for me,accept me for who i am/who am i *confused -.-'' loving me with full of his heart, understanding and all characterictic that a good husband should have :)


10. What are you feel when someone that you like was hang out with a beautiful or your friend? *Ridiculuos*

- sad and dissapointed but i just keep quiet. if "he" really love that "girl" i will let him go~ he's not mine right ? 



Akhirnya, selesai sudah tugas menjawab 10 soalan yang telah diberi oleh peanutchoc, lepas ni sapa lagi ? tunggu~ xD so, sampai sini dulu entry pada malam ni. As Salam :)
p/s : kau mendera aku dengan semua soalan ni =='' 



sincerely,
dayanaazman



anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Monday, 13 February 2012

SPEED BY T-ARA Lovey Dovey vs SoMin In Paris




hye hye hye ! :3
amboii~ bukan main panjang lagi title entry, keh-3. Takde lah panjang mana pun kan ? -.- actually tak tau nak pilih yang mana satu so letak jelah dua-2, adil kan ? O:) HAHA ! btw, apa khabar semua ? sihat ? hope korang sihat lah ya :) so, hari ni aku nak tulis entry pasal SPEED BY T-ARA Lovey Dovey mv and SoMin (Soyeon&Hyomin) in Paris. Hope korang suka 

Okay, first jom cerita pasal SPEED BY T-aARA Lovey Dovey. MV 
SPEED BY T-ARA Lovey Dovey telah released pada hari ni. Actually, SPEED ialah sub-group Co-ed School yang terdiri daripada 6 orang ahli lelaki, but dalam mv ni RYU twins terlibat sekali *Hyoyoung and Hwayoung. Rasanya lagu ni bukan lagu debut group SPEED tapi version ke 5 or 4 *not sure. bagi lagu Lovey Dovey. Secara keseluruhan aku suka ♥ tapi cameraman dy memang sleq -.- seriusly susah nak tatap wajah dyorg, video dy laju pulak tuh tapi pape pun muzik yang dy dah tukar sikit tuh memang best plus dengan dance dy yang really-2 menarik :) dekat sini aku tinggalkan videonya dari Youtube. So, enjoy :D





*RYU twins looks cool, aww~ ><



Next! jom kita cekedout pasal T-ara's Soyeon and Hyomin di Paris. Hyomin and Soyeon telah upload gambar dyorg di Paris kat twitter dyorg, so apa tunggu lagi, jom-2~ kita tengok sama-2 :D


SoMin cp so sweet 

omo~ hyomin unnie looks so happy \\(^o^)//

 ahh~ "hyomin cute posing" *.*

this picture is so beautiful ♥ really love this pic :) 

this guy is very lucky rite ? *jeles -.-

 TARA In Paris 



How ? suka ? baguslah kalau korang suka entry aku ni *aku really hope yang korang suka T.T okay, sampai sini je dulu. Homewaork aku melambai-2 dah tuh. HAHA, perlu ke siapkan ? fine~ -.-'' kbaii. As Salam :)





lots of love,
dayanaazman



anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Thursday, 9 February 2012

unnie! why?! :O




Annyeong ! :D
Hahahaiii xD korang tengah buat ape tuh? baca entry aku ni eh? hoho, kamsahamnida :') ha! amacam dengan title entry aku hari ni? haha, actually aku nak taip "unnie! why you're so cute? omo~ :O" haiyya, sape yang cute ni ? habak mai sat~ nak tau ? jom roll ke bawah :D




 jeng jeng ! comel tak unnie aku? *cehh, perah santan :D 

Now soyeon berada di Paris bersama dengan ahli-2 yang lain, so ini salah satu picture yang soyeon unnie upload kat twitter dy :) p/s buat soyeon unnie, unnie please take care about your health, dont get sick. lebiuuu ♥ x') *soyeon is my bias okay ><




090212 Soyeon's twitter update :
[TRANS] @sohotmelody: Here's Paris's Eiffel Tower * Paris Eiffel Tower

Cr:diademtweets
cr:soyeon fanpage



ni ada lagi gambar yang soyeon unnie upload kat twitter dy. jom tengok jom! :D

soyeon unnie with Paris's Eiffel Tower. Wah, tower tuh bertambah cantik dengan kehadiran soyeon kat situ kan~ keh3~ xD

love this pic  tapi mana soyeon ? -.- err, yang betul-2 dekat tower tuh kan kan kan? haha, betul lah tu...kot xD


oh ya! boram unnie un ade upload gambar dy dengan Paris's Eiffel Tower. nak tengok? cer roll ke bawah sikit ><

im boram! keh3~ :D


Mesti best kan dapat pergi melancong kat Paris. ada sapa-2 nak sponsor aku tak? haha ! xD btw, hope T-ara  seronok kat sana :) nanti balik bawak keychain tau, haha! xD and sebelum terlupa semua pic ni aku creditkan kepada fanpage T-ara di fb. Thanks :)



Okay-2, stop pasal T-ara in Paris, now nak kasik pic extra pulak. kah3 xD sebelum aku taip lebih lanjut dan panjang menjela, jom terjah gambar kat bawah ni ><

speed by T-ara : Lovey Dovey

really-2 love hwayoung with short hair. okay, hwayoung yang belah kanan , tengok sekali imbas macam Park Shin Hye kan :D berbanding rambut panjang aku lagi suka dy berrambut pendek, lagi comel >< and yang belah kiri tuh merupakan kembar dy, Hyoyoung from Co-ed School and 5Dolls (subgroup). Muka dyorg ni memang seiras gila tapi aku lagi suka Hyoyoung rambut pendek, nampak lawa gitu~ xD
  
next! ni merupakan fanart, aku jumpa dekat fb, fanpage T-ara. Aku memang kagum gila lah dengan orang yang lukis gambar ahli T-ara (Ji Yeon) ni. Memang lawa gila okay, jom-2 roll ke bawah tak sabar dah ni aku nak tunjuk xD



lawa gila kan, sekali tengok dah tau ni Ji Yeon. Tahniah dan syabas kepada pelukis ni sebab dah berjaya menghasilkan karya yang teramat-2 lah indah :) we love it so muchh 

Rasanya sampai sini dulu entry aku pada kali ni, sehingga bertemu di entry yang akan datang and hope korang suka lah entry ni ye xD As Salam :)


lots of love,
dayanaazman




anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Tuesday, 7 February 2012

Komsas Tingkatan 5




Tanggar Amanat




Perkataan "tanggar"  berasal dari dialek Melayu Johor yang membawa maksud memikul atau menggalas beban  (Dirgahayu Bahasaku,2010: 350; Kamus Dewan edisi IV, 2005: 1599). Tanggar juga boleh digunakan bagi merujuk sanggup (pekerjaan) dan bergalah ke mudik. Amanat pula ialah pesanan, wasiat atau nasihat (Ibid: 42).


Cerpen "Tanggar Amanat" karya Amaruszati Noor Rahim termuat dalam antologi Dirgahayu Bahasaku, muka surat 177 - 184. Hawa, bakal ibu berada di persimpangan, sama ada hendak pulang ke Malaysia, atau terus tinggal di Yellowstone, Amerika Syarikat yang menjadi tempat empayar warisan perniagaan almarhum Ahmad Abdullah. Akhirnya, bayi dalam kandungan Hawa yang berusia 4 bulan bertindak sebagai suara nurani untuk Hawa membuat keputusan yang rasional.






Watak dan Perwatakan




Hawa


Watak utama. Generasi ke-7 Ahmad Abdullah. Sangat menghargai warisan keluarga. Hatinya terlalu berat untuk meninggalkan Yellowstone walaupun risiko letusan kawah gunung berapi di situ sangat tinggi. Juga bakal ibu yang penyayang. Hawa sangat sayang akan kandungannya yang baru berusia 4 bulan. Hawa dan Adam telah bersabar selama 8 tahun sebelum kehamilan pertama itu. Hawa juga rasional. Dia akur akan hujah kandungannya bahawa keturunan Ahmad Abdullah lebih penting daripada harta yang diwariskan.




Adam


Suami Hawa. Penyabar. Adam tetap memujuk Hawa dengan lemah lembut walaupun Hawa sangat degil dan tegar dengan pendirian mempertahan harta warisan. Adam juga petah berkata-kata. Dia berjaya menangkis setiap hujah Hawa yang dipengaruhi emosi. Apabila kesabarannya habis, Adam berlalu tanpa sepatah kata.




Anakanda


Bayi dalam kandungan Hawa. Bijak berhujah. Dia dapat menggambarkan kuasa Allah mentadbir alam dan membayangkan kesan bencana gunung berapi. Dia juga berpandangan jauh / futuristik. Saran supaya Hawa membuka perniagaan di tempat lain ialah bagi mengelak hasil yang diperoleh di bumi Amerika disalurkan kepada negara haram Yahudi. Selain itu, prihatin. Dia mahu Hawa patuh kepada suami, Adam dan supaya dia berluang lahir ke dunia, serta tidak menjadi korban bencana.




Ahmad Abdullah dan Maria Cruz Abdullah


Datuk dan nenek kepada Hawa. Bermula dengan chalet di pinggir jalan hingga mampu mengasaskan perniagaan besar.






Latar Tempat




Taman Nasional Yellowstone


Taman tema persendirian yang diasaskan oleh Ahmad Abdullah. Terletak di permukaan kawah gunung berapi aktif. Sebuah kawasan subur nan indah, ditumbuhi pokok dan bunga, serta diidiami pelbagai spesies haiwan. Juga menjadi pusat motivasi (Devils Tower)Namun, ahli kaji bumi (geologi) meramalkan letusan boleh berlaku bila-bila masa.




Ruang rahim kandungan janin / bayi


Hawa menjengah masuk ke dalam ruang tubuhnya sendiri, secara rohani. Hawa bertemu dan berdialog dengan janin yang dia kandung. Di situ Hawa terperangah (tercengang, tidak dapat berkata-kata, payah; Ibid, 55) dengan hujah si janin, walaupun dengan sang suami, Hawa masih enggan mengalah.






Nilai murni




Ketegasan: Hawa tetap tidak mahu berganjak daripada Yellowstone walaupun tahu akan risiko tempat itu


Kesabaran:  Adam sanggup bertahan dengan sikap degil Hawa yang enggan berpindah ke Malaysia


Kebijaksanaan:  Janin dalam kandungan Hawa berjaya menangkis hujah Hawa yang lebih dipengaruhi emosi


Rasional / berpandangan jauh: Janin Hawa dapat mengaitkan hasil bumi di Amerika dengan pembiayaan negara haram Yahudi


Kasih sayang:  Hawa menyayangi harta warisan, tetapi dia disedarkan oleh janin bahawa kesinambungan keturunan lebih utama


Ketaatan / kepatuhan:  Janin menggesa Hawa akur akan pujukan Adam untuk kembali ke Malaysia






Persoalan




Ketegasan dalam menyatakan pendirian: Hawa tetap tidak mahu berganjak daripada Yellowstone walaupun tahu akan risiko tempat itu


Kesabaran dalam usaha memujuk seseorang: Adam tidak menyerah terhadap sikap degil Hawa yang enggan berpindah ke Malaysia


Kebijaksanaan dalam berhujah: Janin dalam kandungan Hawa berjaya menangkis hujah Hawa yang lebih dipengaruhi emosi


Sikap rasional / berpandangan jauh dalam membuat keputusan / tindakan: Janin Hawa membuka minda ibunya bahawa hasil bumi di Amerika disalurkan kepada negara haram Yahudi


Kasih sayang dalam keluarga: Hawa akhirnya disedarkan bahawa kesinambungan keturunan lebih utama daripada harta warisan


Ketaatan / kepatuhan terhadap suami: Hawa akur akan gesaan janin untuk menerima pujukan Adam supaya kembali ke Malaysia






Pengajaran




Kita hendaklah tegas dalam pendirian


Kita hendaklah sabar dengan kerenah ahli keluarga


Kita hendaklah bijak dalam berhujah


Kita hendaklah rasional / berpandangan jauh dalam membuat keputusan / tindakan


Kita hendaklah berkasih sayang dalam keluarga


Kita hendaklah patuh / taat kepada suami
















Dua Geliga Hikmat




Sinopsis:


Mengisahkan seorang anak raja bernama Inderaputera yang mengembara sehingga berjumpa dengan Tasik Semendera Jin yang amat besar. Pasir di sekeliling tasik daripada emas urai dan batunya daripada permata yang sangat indah. Inderaputera berasa amat takjub. Semasa Inderaputera berjalan di tepi tasik, Inderaputera mendengar suara memberi nasihat agar dia berhati-hati sedangkan tiada manusia yang kelihatan. Inderaputera menuju ke sepohon pokok dan dilihatnya banyak mayat yang bergelimpangan. Suara itu datang daripada mayat-mayat. Mayat tersebut memberitahu Inderaputera bahawa ada raksaksa di tasik itu namun Inderaputera tidak berasa gentar. Kemudian keluarlah raksaksa dari tasik. Inderaputera pura-pura tidur. Apabila raksaksa ingin menindih Inderaputera, Inderaputera bingkas bangun dan mencengkam rambut raksaksa. Raksaksa merayu agar Inderaputera melepaskannya dan sanggup memenuhi permintaan Inderaputera. Raksaksa telah memberikan batu geliga Mayan Bedi kepada Inderaputera. Batu geliga itu boleh digunakan untuk menghasilkan angin, ombak, kilat atau petir dengan cara menyeru nama raksaksa itu. Inderaputera telah melepaskan rambut raksaksa. Inderaputera menyatakan bahawa dia ingin pergi ke Berma Sakti. Raksaksa memberitahu di situ tempat seorang puteri yang cantik iaitu Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran dan dayang-dayangnya datang bersiram. Raksaksa berpesan agar Inderaputera menyorokkan baju tuan puteri semasatuan puteri mandi. Inderaputera melakukan perkara yang disuruh oleh raksaksa. Tuan puteri merayu agar Inderaputera memulangkan bajunya. Inderaputera meminta tuan puteri bersumpah sebelum dia memulangkan baju tersebut. Inderaputera meminta tuan puteri memberikan gemala hikmat yang ada di mahligai tuan puteri. Tuan puteri berjanji akan menyerahkannya dan meminta Inderaputera datang ke mahligainya. Istana tuan puteri dikawal rapi oleh seekor harimau, seekor badak, seekor naga, seekor geroda dan raksaksa yang terlalu hebat. Inderaputera berjaya mengatasi semua halangan itu dan berjaya sampai ke mahligai Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Seperti yang dijanjikan, tuan puteri telah memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera.






Tema:


Pengembaraan seorang anak raja
Inderaputera sanggup menghadapi segala rintangan untuk sampai ke Berma Sakti bagi mendapatkan batu gemala hikmat.




Persoalan:


Persoalan kebijaksanaan dalam mencapai sesuatu hasrat. Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dia dapat bertemu dengan Tuan Puteri.


Persoalan keberanian menghadapi musuh. Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rambut peri tersebut.


Persoalan berpegang kepada janji. Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera.






Watak dan Perwatakan:




Watak Utama:




Inderaputera


Ayahandanya Maharaja Bikrama Puspa


Bondanya Puteri Jamjam Ratna Dewi


Paras rupa yang menarik


Bijaksana. Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dia dapat bertemu dengan tuan puteri.


Berani. Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rambut peri tersebut.


Berpegang pada janji. Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera.




Watak Sampingan:




Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran


Ayahandanya Maharaja Syah Tokan


Tunangan Raja Mengerna Lela Dewa


Rupa paras yang amat cantik


Berpegang pada janji. Tuan Puteri telah menyerahkan gemala hikmat kepada Inderaputera sebagaimana yang dijanjikan.






Latar:




Latar Tempat:


(i) Tasik - tempat peri tinggal.


(ii) Mahligai - tempat tinggal Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran


(iii) Balai Rangga Puspa Berahi - tempat yang disediakan oleh Tuan Puteri kepada Inderaputra




Latar Masa:


(i) Waktu fajar - Tuan Puteri datang ke tepi tasik untuk kali ke tujuh


(ii) Waktu malam - Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran mengenakan baju antakesuma dan pakaian yang sangat cantik


(iii) Tengah malam - Inderaputera duduk bersembunyi di tepi tasik menunggu kedatangan Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran




Latar Masyarakat:


(i) Masyarakat feudal - Masyarakat yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja


(ii) Masyarakat yang menepati janji. Peri telah menyerahkan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikannya jika Inderaputera melepaskannya








Nilai:




Nilai keberanian. Contohnya, Inderaputera berani menghadapi raksaksa walaupun telah diberi amaran oleh mayat.


Nilai kebijaksanaan. Contohnya, Inderaputera berpura-pura tidur semasa raksaksa keluar dari tasik dan mengambil peluang mencengkam rambut raksaksa semasa raksaksa ingin menindihnya.


Nilai menempati janji. Contohnya, Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran menepati janji dengan memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera.
Pengajaran:


Kita hendaklah berani dalam menghadapi situasi yang mencabar. Inderaputera tidak gentar menghadapi peri sehingga dapat menangkap peri tersebut.


Kita hendaklah menggunakan akal dalam apa-apa situasi. Inderaputera mencuri baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dapat bertemu Tuan Puteri.


Kita hendaklah berpegang pada janji. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran telah menyerahkan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikan.


anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Monday, 6 February 2012

A Questions For You ♥




Hhaiiii :)
seperti biasa, ayat yang biasa aku ungkapkan "rasa dah lama tak blogging" yeah ! >< memang dah lama pun kan. entah kenapa rasa malas pulak nak ber-blogging and online fb, tambahan lagi aku tengah syok layan cerita Secret Garden. ohh my Hyun Bin ♥ ahhh~ aku dah fall in love dengan dy xD dah-2 ! motif utama update blog ny sebab nak tujukan soalan buat membe-2 aku. oh ya! if korang, sesiapa jelah yang singgah blog aku ny nak jawab sekali no hal and after that please mentioned dekat cbox okay and tinggalkan link blog korang, nak aku jawab soalan korang pulak pun no hal *HAHA, macam ade je kan -.- orait dear ? :) okay! tanpa membuang masa jom kita tengok soalan-2 nya :D




1.Apakah tanggapan pertama anda tentang saya sebelum anda mengenali diri saya/sebelum kita bersahabat ?
2.Anda membenci saya atau menyayangi saya ?
3.Apakah ucapan atau kata-2 yang anda ingin luahkan kepada saya ?
4.Apakah yang anda rasa sekiranya saya meninggalkan dunia ini buat selamanya ?
5.Apakah yang anda paling suka mengenai saya ?
6.Apakah perkara yang paling anda ingin lakukan di dunia ini/berjumpa dengan seseorang ?
7.Apakah perkara yang anda paling kesali yang pernah anda lakukan selama anda hidup di dunia ini?
8.Apakah ciri-2 lelaki idaman anda ?
9.Apakah pandangan anda jika saya seorang lelaki ? *cute, jahat etc
10.Apakah perasaan anda selepas menjawab semua soalan di atas ?



soalan di atas just for fun, tiada maksud lain ya xD nak jawab pendek-2 boleh nak jawab panjang-2 pun boleh :D sesiapa saja dialukan untuk menjawabnya, tetapi individu-2 utama yang perlu menjawab kesemua soalan di atas adalah seperti berikut :

ANDA TELAH DITAG 

siti fatimah
nadirah
farah afiqah
lily nur


so, ini sajalah entry pada kali ini, jangan lupa jawab ya dan sila mentionedkan di cbox if dah jawab. thanks :) semoga bertemu lagi di lain entry. As Salam ^^



lots of love,
dayanaazman


anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Friday, 27 January 2012

Al-Fatihah



Assalamualaikum,
Hari ini aku berasa sedikit hiba. Sebenarnya sejak malam semalam aku dapat tahu tentang berita ni, tapi aku macam tak percaya dan tak pasti kesahihah berita tuh. Tapi bila kawan aku sendiri cerita baru lah aku percaya and aku bukak akaun fb sahabat arwah dan baca status mengenai arwah. Ya, memang benar arwah Amirul Hanis sudah kembali ke rahmatullah. Aku ucapkan takziah kepada keluarga arwah dan sahabat-2 rapat arwah, semoga arwah ditempatkan di sisi golongan yang baik-2. Walaupun aku tak rapat dengan arwah tapi pernah jugalah aku chatting dengan arwah di fb dan keluar berbuka puasa sama-2. Ntah kenapa aku rasa sedih petang ni, aku benar-2 berharap arwah berada dalam keadaan yang baik di alam yang satu lagi.
Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah. Al-Fatihah....


Sesungguhnya apa yang berlaku ada hikmah dibaliknya dan kita yang masih hidup ini haruslah meneruskan kehidupan kita.


sincerely,
dayanaazman



anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

Thursday, 26 January 2012

Outing :)





Hohohoii xD
So penat and pening hari ni, but happy sebab tadi outing dengan mizznina eh salah ! mizznani dengan mizzpeanut >< mizznina ? mizzpeanut ? siapa tuh ? -,- haha, actually dyorg tuh alah adila hani dan siti fatimah. haha ♥ 
first aku and nani pergi ke kedai tukang jahit idamanku, tempah baju uniform then terus ke KP jumpa dengan sitii >< kat KP pergi kat tingkat yang jual pinggan mangkuk apa semua tuh tengok-2 botol air 1.5 liter, naik sekolah ni wajib bawak. aku jumpe satu botol ni unik betul, tapi segan pulak nak bawak xD haha. ingat dah puas jalan -2 nnt nak datang balik kat tempat jual botol tuh nak beli, last-2 lupa terus kan ! aptb~ -,.-'' terus je balik rumah selamba badak~
tapi sebelum balik kiteorg main boling dulu >< Ari ni aku main boling mmg suey gila -o-'' dah lama tak main kot xD mizznani lah yang menang diikuti dengan mizzpeanut. salah satu faktor aku kalah *cewahh, carik alasan xD. ialah sebab perut aku lapar gila -.-'' takde energy lah katakan xD lepas abis main boling, kiteorg pergi ke Warisan pulak untuk membuncitkan perut :D ni ada 2 gambar yang sempat mizzpeanut snap. take a look :)









cer teke yang mana aku punya, cer teke~ haha xD aku punya yang licin just tinggal sayur sawi je tuh, nasi goreng cina . haha xD abis tau aku makan, aku  kan tak suka membazir :) nani punya yang banyak lebih tuh, nasi goreng kampung. selebet betul, makan pun tak abis, bazir bazir~ haha ! sitii pulak mee goreng, ni lagi ngada-2 dah tinggal sikit pun bukan nak abiskan, dyorg ny masing-2 mmg nak kena sumbat je~ -,.-'' perut dah kenyang and hati dah senang lepak pulak dekat luar KP bual-2 then masing-2 balik rumah. so, sampai situ jelah :D
Okay lah, sampai sini dulu sehingga bertemu di lain entry. As Salam :) *actually aku menulis entry ini dalam keadaan pening, kalau tak panjang lagi isi kandungannya ni. haha ><






lots of love,
dayanaazman



anak tenggiling tidur mati, komen/like-lah kalau baik hati :)

 
copyright@Si.y Arts 2010